7. NACZYNIA I SZATY KIELICHOWE
Podniosę kielich zbawienia i wezwę imienia Pana (Ps
115, 13)
Kielich używany w Mszy św. do konsekracji wina, przypomina nam naczynie
Pana Jezusa z Wieczernika. Jest to czasza wsparta na stabilnej podstawie. Cały
kielich, z racji jego świętego przeznaczenia, ma być zrobiony z metalu
szlachetnego, do tego pozłacany (obowiązkowo wewnątrz czaszy) lub co najmniej
posrebrzany.
Patena (patere = rozpościerać się) to mały talerzyk w formie
płaskiego spodka, na który kapłan w czasie Mszy nakłada Hostię świętą. Podobnie
jak kielich, patena powinna być pozłacana lub posrebrzana. Kielich i patena
muszą przed ich użyciem zostać konsekrowane przez biskupa.
Puryfikaterz, mały lniany ręczniczek (purificare = czyścić), służy
do wycierania kielicha i pateny oraz palców i ust kapłańskich po Komunii
św.
Palka to sztywny, kwadratowy kawałek lnianego płótna, który leżąc na
patenie, zabezpiecza od wysunięcia się hostii na zewnątrz, a także w trakcie
Mszy świętej służy do przykrywania kielicha.
Korporał (corpus = ciało) to lniany lub płócienny, usztywniony,
czworokątny obrusik, na którym podczas Mszy stawia się kielich i kładzie hostię.
Puryfikaterz, palka i korporał mają najbliższą styczność z Ciałem i Krwią
Chrystusa, są zatem poświęcone i nie mogą być dotykane przez osoby
nieupoważnione.
Welon, jedwabna zasłona okrywająca kielich. Na nim
leży bursa - kwadratowa teczka, w której osobno znajduje się złożony korporał,
ze względu na jego bezpośredni kontakt z Ciałem Pana. Obie są tej samej materii
co ornat.